Egy rendkívüli tanév szép sikerei az Illyésben

Egy rendkívüli tanév szép sikerei az Illyésben

Iskolánk szép sikerekkel, megújult külsővel, a digitális oktatás tapasztalataival gazdagodva zárta a 2019-2020-as tanévet. Kétségkívül az elmúlt tanév legkiemelkedőbb eredményének az oktatás világjárvány okozta helyzethez való hozzáigazítását, s ennek megfelelően a digitális tanrendre való átállást, valamint a rendkívüli helyzethez igazított érettségi vizsgák lebonyolítását könyvelhetjük el.  Rendkívül hálásak vagyunk a kollégáknak, az iskola technikai munkatársainak, a diákjainknak, a szülőknek az új, rendkívüli helyzethez való gyors alkalmazkodásért és a helytállásért! A megváltozott körülményeket az értékelésnél is figyelembe vettük, s az év végi osztályzatok súlyát a márciusig szerzett jegyek adták meg döntően. A javításra az online térben is többféle lehetőséget kínáltunk diákjaink számára, talán ezeknek is köszönhetően az iskola tanulmányi átlaga 4,35 lett, ami majdnem három tizeddel magasabb az elmúlt éveknél. Ugyanakkor nem lehet minden növekedést arra fogni, hogy ez csak az utolsó néhány hónapnak köszönhető. Az intézmény első féléves átlaga is jóval meghaladta az elmúlt év végét, tehát valószínűleg átlagos és normális feltételek között is az utóbbi évek egyik legszebb tanulmányi átlaga születhetett volna meg. 67 diák lett kitűnő és egyetlen diáknak sem került elégtelen osztályzat az év végi bizonyítványába. Nagyon sok versenyeredmény született, úgy is, hogy számos esetben az országos döntőket nem tartották meg. Az országos eredmények közül kiemelkedik Szieber Dominik 6. helyezése a Kitaibel Pál Középiskolai és Környezetvédelmi Tanulmányi Versenyen, Lakatos Lukács 4. helyezése az Orchidea Pangea Matematikaversenyen, valamint a Trupp Zalán által elért 2. helyezés az Alkímia ma című levelezős kémia versenyen. A csapatversenyek közül kiemelkedő eredményként kell megemlíteni Bozsits Zsófia, Harmati Csenge, Szabó Kendra, Nagy Fanni 8. helyezését a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen, a Ricsovics Lóránt, Tasi Sándor Márk, Gebhart Kevin, Rózsás János, Szőcs Levente által alkotott floorball csapatunk országos 5. helyezését a diákolimpián, a fiú kosárlabda csapatunk (Barabás Ábel, Reizinger Máté, Szőke Bálint, Halmai Dániel, Berta Boldizsár, Kuti Dominik, Nagy Balázs, Heisz András, Takács Arnold, Molnár Martin, Lalák Vince, Weich Mátyás) által kivívott 7. helyezést az Országos Kosárlabda Diákolimpián, valamint az Atlétikai Ügyességi Csapatbajnokságon elért 9. helyezést Szita Richárd, Strijk Barnabás, Bárány Kristóf, Tóth Boldizsár jóvoltából.

Büszkék vagyunk végzős diákjaink eredményeire, mely az érettségi körüli többoldalú bizonytalanság ellenére is a közös eredményes munka bizonyítéka! Tudjuk, hogy nagyban befolyásolták az eredményt az új szabályok, és az átlag lényegesen magasabb lehetett volna, ha vannak szóbeli vizsgák. A 12. a osztály átlaga 3,94 lett. Hecker Noémi, Somlyai Flóra és Tavasz Petra kitűnő, Boda Janka jeles érettségi bizonyítványt vehetett át. Angolból 9, németből 4 nyelvvizsgát érő emelt szintű eredménnyel távoztak a diákok. Az emelt szintű vizsgázók közül kiemelendő a történelem átlaga, ami 4,8 lett. 33 diák 35 emelt szintű vizsgaeredményt ért el. A 12. b osztály átlaga 4,11 lett. 36 tanuló szerzett 37 emelt szintű vizsgaeredményt. 12 fő ért el angolból, 1 fő németből emelt szintű vizsgával nyelvvizsgát érő átlagot. Bálint Boglárka, Kovács Anna és Till Nikolett kitűnő, Kovács Ágnes, Kovács Klaudia és Hembach Patrik jeles bizonyítványt szerzett. Ebben az osztályban különösen kiemelnénk Till Nikolett látássérült tanulónk fantasztikus érettségi eredményét, a mögötte meghúzódó hatalmas és összetett, alázatos munkát mind a tanuló, mind az őt felkészítő kollégák részéről. A 12. n osztály átlaga 4,13 lett. Ebben a közösségben 6 angol és 2 német nyelvvizsgát érő emelt szintű nyelvi eredmény született. A 20 tanuló 21 emelt szintű vizsgát tett. Hegedüs Anna, Petró Dorottya és Tóth Boldizsár kitűnő, Bánfi András jeles érettségi bizonyítványt vehetett át. Nagy eredménynek tartjuk, hogy a 89 végzős tanulóból 60 fő ment el tőlünk nyelvvizsgával, vagyis a diákok 67 %-a. 5 felsőfokú vizsgaeredménnyel is büszkélkedhet az évfolyam. A vizsgák száma 68 db, tehát majdnem egy tucat tanuló két nyelvvizsgabizonyítványt is szerzett az érettségi eredménye mellé.

A járványhelyzet miatt megcsonkított tanévben is több emlékezetes rendezvényt bonyolítottunk le. Többek közt nagyszabású programmal emlékeztünk meg épületünk fennállásának 90. évfordulójáról. A tanítás nélküli munkanap keretében megtartott ünnepségre számos egykori kiváló öregdiákunkat invitáltuk meg, akik előadásokat tartottak a népes hallgatóságnak. Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy az épület fennállásának 90. évében az iskola környezetét is meg tudtuk újítani. Fenntartónk, a Tamási Tankerületi Központ jóvoltából 4 tanteremben tudtuk kicserélni az iskolabútort. Régóta dédelgetett álmunk vált valóra udvarunk térkövezésének megvalósulásával, valamint műfüves pályánk felújításával. Az ünnepélyes átadásra a tanévnyitó ünnepség keretében szeretnénk sort keríteni. Mivel a járvány miatti szabályozások nem tették lehetővé a ballagás májusban történő megszervezését, így augusztus 29-én szeretnénk elköszönni végzős diákjainktól.