Rendkívül izgalmas és színvonalas küzdelmeket hozott az I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedő Dombóváron

Rendkívül izgalmas és színvonalas küzdelmeket hozott az I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedő Dombóváron

2022. november 25-én pénteken került sor a Tinódi Ház aulájában az I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedőre. A megmérettetésen 12 intézmény 28 tanulója képviseltette magát. A résztvevők életkora nagyon széles skálán mozgott, az 5-12. évfolyamokról egyaránt indultak versenyzők. A diákoknak az eredményes szerepléshez ismerniük kellett a verseny névadójának életrajzát, személyes sportsikereit, az 1954-es labdarúgó világbajnokság legfontosabb eredményeit, adatait, az 1952-es helsinki és a 2021-es tokiói nyári olimpiák magyar érmeseinek nevét és eredményeit. A végső helyezési sorrend egy írásbeli, egy szóbeli forduló, s a gimnázium nyomógombos berendezésével játszott harmadik kör után alakult ki.

A versengés zsűrijének különösen a szóbeli részben kellett nagyon odafigyelni a helyes válaszokra, hiszen minden versenyző egyszerre válaszolt a kérdésekre nagyon rövid gondolkodási idő után. A zsűri tagjai nagyon nagy szakmai tájékozottsággal, odafigyeléssel követték a diákok minden rezdülését, ennek is köszönhető, hogy menet közben semmilyen nagyobb probléma nem akadt a lebonyolításban. A versenybizottság elnöke Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára volt. A bizottságban helyett foglalt Gyarmati Gyöngyi, a gimnázium intézményvezető-helyettese, s az iskolának korábban sok dicsőséget szerzett egykori diákolimpiai bajnok tanítványok, Bor Bernadett, Kőszegi Gergő és Kőszegi Szabolcs.

A szóbeli fordulóba a versenyzők közül 24-en kerültek be, majd következett a nyomógombos forduló, amelynek 3-3 fordulójában a legjobb 12 diák mérte össze a tudását. A végső győzelemért a legtöbb ponttal álló négy versenyző újra megmérkőzött egymással egy szuperdöntőben. Különösen ebben az utolsó fordulóban érződött, hogy a tanulók óriási szorgalommal, lelkesedéssel tanulták az előzetesen kiküldött szakirodalmat, s rendkívül gyorsan tudtak dönteni a helyes válaszokról.

A sokoldalú, nagyon fáradságos küzdelem végén az egyéni kategóriában Földvári-Nemes Zsigmond, a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája tanulója szerezte meg az első helyet. Teljesítményének értékéről mindent elmond, hogy 5. osztályosként tudta legyőzni a jóval idősebb versenyzőtársakat. Az ezüstérmet Ruppert Dominik, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium 9. n osztályos tanulója érte el, a képzeletbeli dobogó 3. fokára Csermely Győző, a Monori József Attila Gimnázium tanulója került. A négyes döntőben végül az értékes 4. helyet Farkas István szerezte meg a Kispesti Eötvös József Iskolából.

A csapatversenyben a Monori József Attila Gimnázium együttese végzett az 1. helyen, második helyen a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája gárdája, 3. helyen a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata végzett.

A versenyzők és felkészítő tanáraik a nívós támogatásoknak köszönhetően teljes ellátásban részesültek a verseny idején, értékes könyvjutalmakat vehettek át a helyszínen a küzdelmeket megtisztelő Kerényi Zsolt alpolgármester úrtól, s a legjobbak nagyon szépen kivitelezett érmekkel is gazdagodtak.

A szervezők köszönetet mondanak Pintér Szilárd polgármester úrnak és Csike Tamás tankerületi igazgató úrnak, akik kiemelkedően támogatták az eseményt. Köszönik a gimnázium egykori diákjának, Parrag Gyulának a nemes támogatást, s Bánfai Jánosnak az érmek felajánlását. Kiemelkedő köszönet jár a versenynek helyet adó Tinódi Ház munkatársi közösségének, megkülönböztetetten Rambala Gabriellának és Müller Ádámnak.

A rendezvény ötletgazdája és fő szervezője, Dr. Szenyéri Zoltán intézményvezető köszöni a gimnázium munkatársainak kiemelkedő segítségét a vendégek fogadásában, a rendezvény technikai előkészületeiben és megvalósításában. Sponga Nikolett, Takácsné Reisz Anett és Dancs Álmos Levente működtek közre a verseny sikeres lebonyolításában. Köszönet illeti azokat a gimnazista tanulókat, akik önként felajánlott munkájukkal segítettek a verseny feltételeinek megteremtésében. A gimnázium tanulói közül Szőcs Parik 10. n osztályos tanuló a 7., Papp Hunor 10. n osztályos tanuló a 17. helyen végzett. Minden diákunknak gratulálunk, helyezésükért igazgatói dicséretben részesülnek.