Tartalom

Kellemes kikapcsolódást kíván a szerkesztőség!

Linkek

III. évfolyam 3. szám

III. évfolyam 2. szám

III. évfolyam 1. szám

II. évfolyam 4. szám

II. évfolyam 3. szám

II. évfolyam 2. szám

II. évfolyam 1. szám

I. évfolyam 4. szám

I. évfolyam 3. szám

I. évfolyam 2. szám

I. évfolyam 1. szám

Az Illyés Gyula Gimnázium honlapja

 

Oldallátogatottság számláló:

 

IV. évfolyam 1. szám

 

Kedves Olvasók!

A dombóvári gimnázium több mint száz éves története során már többször indítottak útjára diákújságot. A szándék mindig ugyanaz volt: tájékoztatni a diákságot a gimnázium fontos eseményeiről, ráirányítani a figyelmet kiemelkedő eredményekre, példaértékű tanulókra, tanárokra, könyveket, filmeket, kikapcsolódási lehetőségeket ajánlani a diákoknak, mindemellett pedig egy olyan önkifejező műhelyt teremteni, melyben a gimnazisták kipróbálhatják magukat újságíróként. Ez utóbbi célt azért is tartjuk kiemelkedően fontosnak, mert gimnáziumunkban korábban nagy hagyománya volt a diákújság szerkesztésének, aminek köszönhetően sok egykori diákunk választotta hivatásul a zsurnaliszta pályát, s többen közülük a magyar sajtó jelentős egyéniségei lettek. Például iskolánk tanulója volt Békés Sándor, a Dunántúli Napló egykori főszerkesztő-helyettese, a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójának alapító stúdióvezetője, 24 évig főszerkesztője. Nálunk végzett Havasi János, aki szintén a Dunántúli Naplónál kezdte pályáját, 1991-92-ben a Művelődési és Közoktatási Minisztérium szóvivője volt, ezt követően 1994 őszéig a Párizsi Magyar Intézet igazgatóhelyettese, majd a Duna Televízió baranyai, horvátországi és boszniai tudósítója. 1997-98-ban a Duna TV PR igazgatója, ezután a Magyar Televízió munkatársa, a Határon-túli Műsorok szerkesztőségvezetője, az MTVA kabinetvezető-helyettese, jelenleg a Párizsi Magyar Intézet igazgatója.

A diáklap szerkesztésének célja tehát mindig ugyanaz volt, de idővel a világ, benne az iskolával és a diákok újságolvasói szokásaival sokat változott. Ma már az internet a legnépszerűbb információforrás. Az iskolánknak lett honlapja, ami az általános adatok, dokumentumok, közérdekű információk mellett folyamatosan hírekkel szolgál az iskolai életről. Úgy gondoltuk, emellett fontos lenne folytatnunk a korábban nyomtatott, majd online formában megjelenő – ám az utóbbi években szünetelő – Gimi Magazint (GIMA) is. Bízom benne, hogy a mostani szerkesztőségnek nagy motivációt fog jelenteni, hogy magazinunk a DUE Tehetségkutató Diákmédia Pályázatán online diákmédium kategóriában a 2011/2012-es tanévben országos második, a 2012/2013-as tanévben harmadik helyezést ért el.

A nemrégiben érettségizett, egykori GIMA szerkesztőségi tagok visszajelzései arról tanúskodnak, hogy a középiskolai újságírás során szerzett tapasztalatokat számos területen tudják az egyetemi éveik alatt is kamatoztatni a diákújságírók. A beadandók megírását, versenydolgozat vagy motivációs levél megfogalmazását, s a szóbeli kommunikációt is gördülékenyebbé teszi az újságírói rutin. Szenyéri Viki ma már a Corvinus egyetem hallgatójaként a közgazdász folyóirat szerkesztője, saját blogot is vezet. Borsos Bence szintén a Corvinus közgazdász hallgatója, sok ezres látogatottságú önismereti-önfejlesztéssel foglalkozó blogot szerkesztett, önismereti témájú könyvkiadót épít. Endrei Nikoletta az ELTE jogász hallgatója, mellette a kari lap szerkesztője.  

Tanévenként négy, az évszakokhoz kötött számot kívánunk megjelentetni. Magazinunk az állandó rovatok mellett, az éppen aktuális programokhoz, történésekhez kapcsolódó írásokat tartalmaz. Állandó rovataink létrehozásánál a sokszínűségre törekedtünk, annak érdekében, hogy minél több diáknak keltsük fel az érdeklődését. Példaképem a padtársam című rovatunkban olyan diáktársakkal beszélgetünk, akik valamilyen téren kimagasló eredményt értek el, s ezzel példaként szolgálhatnak mások számára, ezentúl itt van lehetőség a valamilyen szempontból érdekes élethelyzetű tanulók megszólaltatására is. A Tanárportréban iskolánk tanáregyéniségeit mutatjuk be. A Merre tovább? címet viselő rovatunkban intézményünk egykori diákjait kérdezzük a felsőoktatásba való bekerülésükről, illetve az ott szerzett tapasztalataikról, ezzel a továbbtanulás tervezésében szeretnénk segíteni társainkat. Ez a rovat a régi diáktársakkal való kapcsolattartást is segíti. A Kritikus szemmel tévéműsorokkal, zenei albumokkal kapcsolatos kritikákat tartalmaz. A Körkérdésben egy-egy aktuális, megosztó témával kapcsolatban tárjuk fel a diákok, tanárok véleményét. A Dalban mondom el címet viselő rovatunk egy-egy világhírű zenészt mutat be dalszöveg-fordítások kíséretében. Vers mindenkinek rovatunkban diákok közölhetik költeményeiket. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a magunk eszközeivel ilyen módon ráirányítsuk a figyelmet a versek írásának és olvasásának léleképítő szerepére. A Könyvajánlóban frissen megjelent, vagy éppen régen elfeledett, de tartalmas, meghatározó olvasmányélményt nyújtó könyveket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Virtuális galériánk tehetséges rajzolóink, fotósaink alkotásait mutatja be.

Bízunk benne, hogy magazinunkat jelenlegi és öregdiákjaink is olvassák majd, s így a Gima Online egy összekötő kapocs lesz gimnáziumunk mindenkori diákjai között.

Kellemes időtöltést kíván a Szerkesztők nevében:

Gyarmati Gyöngyi
intézményvezető-helyettes