Tartalom

Kellemes kikapcsolódást kíván a szerkesztőség!

Linkek

IV. évfolyam 1. szám

III. évfolyam 3. szám

III. évfolyam 2. szám

III. évfolyam 1. szám

II. évfolyam 4. szám

II. évfolyam 3. szám

II. évfolyam 2. szám

II. évfolyam 1. szám

I. évfolyam 4. szám

I. évfolyam 3. szám

I. évfolyam 2. szám

I. évfolyam 1. szám

Az Illyés Gyula Gimnázium honlapja

 

Oldallátogatottság számláló:

Beszámoló a Határtalanul pályázat felvidéki kirándulásáról,
és egyben a 7.N osztálykirándulásáról

 

 

 

 

 

A hetedik évfolyam idén is ellátogatott Szlovákiába, ahogy ezt a korábbi években is tették az aktuális osztályok. Hosszú várakozás után el is jött az indulás napja. A buszút sem volt rövid, de annál kényelmesebbnek bizonyult. Elsőként Szklabonyán álltunk meg, ahol körbenéztünk a Mikszáth-emlékházban. Ezután az alsósztregovai Madách-kúriát látogattuk meg, ahol nemcsak Madách Imréről, de Az ember tragédiája című művéről is megtudhattunk érdekességeket, valamint megnézhettük a hozzá tartozó kiállítást is. Újabb buszút után a zólyomi várnál is megálltunk, itt körbejártuk Balassi szülőhelyét, és a várban berendezett művészettörténeti tárlatot. A nap zárásaként még elmentünk Besztercebányára, ahol kaptunk egy kis szabadidőt, így megcsodáltuk a gyönyörű főteret, és vásárolgattunk egy kicsit a boltokban is. A szállásunk első nap nem volt éppen a legjobb, és a vacsora sem sikerült a legfinomabban, de ezek ellenére jó esténk volt.
Másnap reggel egy kiadós reggeli után indultunk újra útnak. A befagyott Csorba-tónál álltunk meg legközelebb, amit körbesétáltunk. Hogy igazán jót kiránduljunk, a tarpataki vízesést látogattuk meg következőnek. A bátrabbak lesétálhattak a jeges-havas útvonalon az egyik kisebb vízesésig. A hosszú nap után fáradtan érkeztünk meg a második szállásra. Ez már sokkal tetszetősebb volt, és egy profi parkolás után el is foglaltuk a szobáinkat. A vacsora is nagyon finom volt, így jóllakottan töltöttük el az időt takarodóig.
Harmadnap egy finom reggeli után indultunk megnézni a szepesváraljai várat, ami Közép-Európa egyik legnagyobb vára, és bár felújítás alatt állt, mégis gyönyörű kilátás volt tornyából a környékre. Az utolsó túrázós kirándulásunk néhol nehezebben járható utakon vezetett egészen a Hernád-áttörésig. Akik nem vállalták a túrát, a busznál maradtak, míg visszaértünk. Aztán a késmárki két evangélikus templomot látogattuk meg, melyek közül az egyik a világörökség részének számító evangélikus fatemplom, a másik pedig Thököly Imre sírját őrzi. Ezután visszaindultunk a szállásra, ahol egy kiadós vacsora várt bennünket. Este még két uno-csatát vívtunk a tanárnők ellen (amit mi nyertünk, és ezzel kivívtunk néhány játékórát a testnevelésórákon), majd kisebb veszekedések után lefeküdtünk aludni.
Utolsó napunkon a kassai Szent Erzsébet dómot és a Rákóczi emlékházat néztük meg. Megkoszorúztuk Rákóczi Ferenc sírját a dóm kriptájában, ahol az idegenvezető néni kérésére elénekeltük a Himnuszt. Ezután a helyi plázában töltöttünk el egy kis időt mielőtt hazaindultunk volna. Hosszú út következett még hazáig, de összességében mindannyian nagyon élveztük a kirándulást, és az ottani eseményeket a mai napig emlegetjük.

Szabó Kendra Lara, 7.N