2

 

 

Invazív szúnyogok nyomában 2.

 

 

 

 

Invazív szúnyogok nyomában 2.

 

Két hét elteltével ismét találkozott a kutató csapat. Kemenesiné Dr. Kurucz Kornélia ismertette a nemzetközi kutatás céljait, szerkezetét, a jelenlét-hiány adatok gyűjtésének jelentőségét a diákokkal.

   

Bemutatta a BG-SENTINEL BIOGETS szúnyogcsapda összeállítását, működési elvét, kihelyezésének feltételeit. Az összegyűjtött szúnyogok meghatározáshoz kapcsolódó szakirodalmakból kiemelte a határozás legfontosabb lépéseit, melyet szúnyogmintákkal tett szemléletessé.

Ezt követte Leila és Marcsi beszámolója a két hét tapasztalatairól, majd a petézőcsapdák ellenőrzése, a minták begyűjtése. Az egyik fa-spatula eltűnt az utolsó héten, de a többit sikerült begyűjteni.

A dombóvári csapdák ellenőrzése után az Attalában kihelyezett csapdák ellenőrzése következett. Itt is kicseréltük a fa-spatulákat.

 

A begyűjtött minták eredményét két hét múlva, július 26-án ismertette Kemenesiné Dr. Kurucz Kornélia. Egyik minta sem tartalmazott petéket, de ebben a kutatásban ez is „jó” eredmény.
Nelli most sem érkezett üres kézzel, sztereo-mikroszkópot és újabb szúnyogokat hozott.

     
A különböző szúnyogokat együtt vizsgálva jól mutatták a különböző jellegzetes mintákat, bélyegeket.
Eszti és Marcsi összegezte a két hét tapasztalatait, majd a dombóvári csapdák ellenőrzésével folytattuk.

Az attalai mintákat Marcsi egy kivételével elhozta (az egyik eltűnt), s így a mikroszkópot kihasználva ellenőriztük a mintákat. A dombóvári 5. csapdában találtunk szúnyogpetéket, így onnan a víz is begyűjtésre került, érdeklődve várjuk a keltetés eredményét.

Kisvárdainé Fábián Erika
biológia-technika szakos tanár, környezetmérnök