Tartalom

Kellemes kikapcsolódást kíván a szerkesztőség!

Linkek

IV. évfolyam 1. szám

III. évfolyam 3. szám

III. évfolyam 2. szám

III. évfolyam 1. szám

II. évfolyam 4. szám

II. évfolyam 3. szám

II. évfolyam 2. szám

II. évfolyam 1. szám

I. évfolyam 4. szám

I. évfolyam 3. szám

I. évfolyam 2. szám

I. évfolyam 1. szám

Az Illyés Gyula Gimnázium honlapja

 

Oldallátogatottság számláló:

Sorozatok

 

 

 

 

 All American / Spencer
Az igaz történet alapján íródott sorozat második évadát nem régen harangozták be. Beszéljünk kicsit arról, hogy miről is szól! A sorozat Crenshawban, egy Beverly Hills melletti kisvárosban játszódik. Ezen a településen leginkább afroamerikaiak élnek. A főszereplő fiút, Spencer Jamest már egészen kicsi korában elhagyta apukája, aki azóta se adott magáról semmilyen életjelet. A fiú gyerekkora óta amerikai focizik, pont úgy, mint édesapja. Spencer csak ezt az egy dolgot tudja róla, meg természetesen, hogy hogy hívják.
Egyik nap a fiút meglátogatja anyukája egykori gimnáziumi barátja, Billy, aki Beverly Hillsben tart fociedzéseket. Mivel Spencer elég ügyes ebben a sportágban, az edző ráveszi őt, hogy csatlakozzon a Beverly gimnázium csapatához. Spencer végül beleegyezik, és nehéz szívvel megválik crenshawi társaitól. A fiúnak ezután teljesen megváltozik az élete. Új iskola, új barátok, új környezet, ráadásul még az edzőjéhez is oda kell költöznie, ezzel együtt anyukáját és öccsét egyedül hagyva a kisvárosban.
1
Őszintén szólva, ez a sorozat nagyon megérintette a lelkemet, több okból kifolyólag is. A műsor felszólal a rasszizmus ellen. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mindenkit el kell fogadni úgy, ahogy van, hogy senkit sem szabad elítélni. Teljesen mindegy, ha valakinek egy kicsit sötétebb a bőre a tiédnél, mivel ő is ugyanúgy ember, neki is ugyanúgy vannak érzései.
A másik dolog, hogy Spencer apukája csak úgy maga mögött hagyta a családját. Elment, mert azt találta saját magának jobb megoldásnak. Én erről azt gondolom, hogy nyugodtan ott maradhatott volna, miközben vigyáz a családjára. De ez sajnos nem így történt.
A filmbeli város gettókkal teli, itt az emberek csak úgy tudnak megélni, ha rabolnak és ölnek. Ha esetleg valaki ki akart szállni ebből az egészből, akkor először megvárták, amíg odaadja a pénzt, aztán fegyvert fogtak rá, aminek a ravaszát vagy meghúzták, vagy nem. De gyakoribb volt az előbbi eset.
És végül, ami az első évad végén tudatosult bennem leginkább: hogy mindez egy igaz történet. Vagyis amiket az előbb felsoroltam, azokon tudnának változtatni az emberek, de mégsem teszik.
1

Roswell New Mexico
Egy nem mindennapi témát dolgoz fel ez a sorozat: űrlények, akiket emberi formában jelenítenek meg. Roswell egy kisváros, ahova több évvel ezelőtt becsapódott egy űrhajó. A legtöbb űrlényt elhurcolták, de hárman (Max, Michael és Isobel) a kapszulájuk segítségével életbe maradtak, sőt még fiatalon is tartotta őket. Mindhárman tökéletesen alkalmazkodtak az emberekhez. Senki nem tudta volna megmondani róluk, hogy ők űrlények. Még gimnáziumba is jártak. Szerelmesek voltak, pont úgy, ahogyan az emberek. Ám egy napon valaki megölte Rosa Ortechot, az egyik lányt a városból. Egy kéznyom maradt Rosa mellkasán halála után. Több évvel később, mikor már a húszas éveikben jártak, régi osztálytársuk, Liz Ortecho visszatért a városba. És vele együtt rejtélyek és titkok is jöttek kézen fogva a bonyodalmakkal.
1
Szerintem nagyon jól kitalálták ezt a történetet, minden egyes rész magával ragadott, mert mindegyikben volt egy kis apró utalás az 1947-es UFO-esetre, ezért minden részben fény derült valamire. A szereplőválogatás is rendkívül jóra sikeredett, mindegyik színészhez illik a szerepe. Egyedül talán Isobellel lenne kifogásom, de az évad végére már vele is megbékéltem. Tűkön ülve várom már a második évadot, amit nem régen harangoztak be.

Pápai Dorottya, 8.N