Negyedikeseknek, nyolcadikosoknak
 

 

Kedves Leendő Diákjaink!

Ezúton hívjuk fel a figyelmeteket arra, hogy a beiratkozásra 2018. június 1. utáni dátummal kiállított diákigazolvány igénylőlappal legyetek szívesek érkezni.
Ha bármilyen kérdés merül fel a fentiekkel kapcsolatban úgy a 466-336 telefonszámon adunk tájékoztatást.

Megértéseteket köszönjük!

 

A Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium
felvételi tájékoztatója a 2018/2019-es tanévre

Kedves leendő Gimnazista!
Szeretettel köszönt Téged a 107 éves gimnázium, ahol az ódon falak között modern és következetes, a hagyományokat tisztelő és ápoló nevelési-oktatási szemlélet fogad.

Miért jelentkezz hozzánk?
Minden tantárgyból biztosítjuk az emelt illetve a középszintű érettségire való sikeres felkészülést. A hagyományok tiszteletét ötvözzük korunk követelményeinek megfelelő eszközök és módszerek alkalmazásával.


Képtalálat a következőre: „természettudományos logó”Ha jobban érdekel a biológia, fizika, kémia, akkor jelentkezz az emelt óraszámú természettudományos képzésünkre.


Kapcsolódó képHa kedvenc tantárgyad a matematika és az informatika, akkor az emelt óraszámú matematika-informatika csoportunkban van a helyed.


1Ha szereted, és szívesen tanulod az idegen nyelveket, akkor az emelt szintű angol vagy német nyelvi csoportjaink várnak.

Kapcsolódó képAmennyiben érdeklődési területed a magyar nyelv és irodalom valamint a történelem, akkor a 0003-as kódú csoport a jó választás.


11Ha még nincs kiemelt érdeklődési területed, de mindenképpen szeretnél egy jó érettségit, és tovább akarsz tanulni egyetemen vagy főiskolán, akkor az általános tantervű (0004 a kód) osztályban a helyed.


A jelentkezési lap kitöltésénél ne felejtsd el azt, hogy iskolánkból egyszerre több szakirányt is választhatsz, ha biztosan be akarsz kerülni hozzánk!

A KIFIR rendszerben közölt tanulmányi területek és a hozzájuk tartozó kódok:

Képtalálat a következőre: „természettudományos logó”

0001

4 évfolyamos gimnáziumi oktatás, emelt óraszámú természettudományos képzés (biológia, fizika, kémia)

Kapcsolódó kép

0002

4 évfolyamos gimnáziumi oktatás, emelt óraszámú matematika-informatika képzés

Kapcsolódó kép

0003

4 évfolyamos gimnáziumi oktatás, emelt óraszámú magyar nyelv és irodalom, történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek képzés

1

0004

4 évfolyamos gimnáziumi oktatás, általános képzés

Német nyelvtanfolyam

0005

4 évfolyamos gimnáziumi oktatás, emelt szintű német nyelvi képzés

1

0006

4 évfolyamos gimnáziumi oktatás, emelt szintű angol nyelvi képzés

Képtalálat a következőre: „angol nyelv oktatás logó”

0007

8 évfolyamos gimnáziumi oktatás, emelt szintű angol nyelvi képzés

1

0008

8 évfolyamos gimnáziumi oktatás, német nemzetiségi nyelvi képzés

Megismertetünk a továbbtanulási választásodhoz kapcsolódó legfontosabb szabályokkal.

A négy évfolyamos képzésre vonatkozó szabályok

 • Az intézmény a 8. osztályos tanulók tekintetében minden csoportba a tanulmányi eredmények alapján rangsorolja a jelentkező diákokat. A jelentkezésnél a 7. év végi és a 8. félévi eredményekből számítunk átlagot.
 • Az eredmények közül a magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv, s egy választott tantárgy (biológia, földrajz, fizika, kémia közül a legjobb eredmény) osztályzatait vesszük figyelembe. Amennyiben az iskola helyi tanterve szerint a magyar irodalom és a magyar nyelv külön tantárgy, a két osztályzat átlagát vesszük figyelembe.
 • A matematika-informatika csoportba való jelentkezésnél a 7. év végi és a 8. félévi matematika osztályzatot kétszeresen számítjuk az átlag meghatározásakor.
 • A természettudományos csoportba való jelentkezéskor a biológia, fizika, kémia tantárgyak 7. év végi és 8. félévi eredményeit is figyelembe vesszük az átlag kiszámításakor. A csoportba történő jelentkezéskor a földrajz nem leheta választott tantárgy.

A nyolc évfolyamos képzésre vonatkozó szabályok

 • A nyolcosztályos tagozatra történő jelentkezésnél az intézmény csatlakozik a központi írásbeli felvételi vizsgarendszerhez matematikából, illetve magyar nyelv és irodalomból is. Az írásbeli vizsgán elért eredmények 100 pontot jelentenek a sorrend megállapításánál. Ezen kívül a 3. év végi és a 4. félévi osztályzatokat vesszük figyelembe az alábbi tantárgyakból: magyar nyelv és irodalom, matematika, természetismeret és a negyedik évfolyamon tanult idegen nyelv.
 • Amennyiben az iskola helyi tanterve szerint a magyar irodalom és a magyar nyelv külön tantárgy, a két osztályzat átlagát vesszük figyelembe. A tanulmányi eredmények alapján a hét tantárgyból összesen 35 pont érhető el. Amennyiben az összes tantárgyi osztályzat összeadása után tört szám keletkezik, azt a matematikai kerekítési szabálynak megfelelően alakítjuk egész számmá.
 • A sajátos nevelési igényű tanulók, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő diákok esetében szintén az 1-6. pontban megfogalmazottak az irányadóak.

Az iskola OM azonosítója: 036379
Címe: 7200 Dombóvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 2.      WEB: www.illyes-dombovar.hu
E-mail cím: illyes.dombovar@gmail.com

Intézményünk a 8. évfolyamosok számára nyílt napokat tart november 13-16. között.
A 4. évfolyamosokat a nyílt napunkra november 22-én várjuk.

Nálunk a mindennapok nem csak a tanulásról szólnak!


 • augusztus végén a kezdő tanulóink gólyatáborban ismerkedhetnek meg egymással és az iskolával
 • az iskolai vegyeskar az éneket és zenét szeretőket várja
 • osztálykirándulások alkalmával megismerheted hazánk nevezetességeit, szép tájait, városait
 • a tavaszi diáknapokat sokféle és változatos tartalommal töltjük meg
 • az évente megrendezendő bemutatkozó esten megmutathatod tehetségedet énekben, zenében, táncban, versmondásban, filmben…
 • nagy udvarunkban és a műfüves pályánkon sokféle sportolási lehetőség közül válogathatsz
 • minden évben megrendezett hagyományos nagyszabású műsoraink: nemzeti ünnepeink, karácsony, szalagtűző, ballagás

Rendezvényeinkre minden érdeklődő szülőt és diákot szeretettel várunk.


 

 

1Iskolánk hetedik alkalommal hirdetett játékos vetélkedőt az általános iskolák nyolcadik osztályos diákjai számára. Az október 14-én, szombaton megrendezett TudásVár elnevezésű programra 4 fős csapatok jelentkezhettek. A forgószínpad szerűen lebonyolított vetélkedő állomásai változatos, szórakoztató, a tudásra, az ügyességre és a talpraesettségre apelláló feladatokat rejtettek. Idén rekordszámú volt a részvétel, a dombóvári és környékbeli általános iskolák nyolcadikos diákjai 17 csapatban mérték össze tudásukat.  A rendkívül jó hangulatú megmérettetés a következő eredménnyel zárult:

 1. helyezés Szent Orsolya Iskolaközpont II. számú csapata
 2. helyezés József Attila Általános Iskola IV. számú csapata
 3. helyezés Belvárosi Általános Iskola IV. számú csapata
 4. helyezés József Attila Általános Iskola V. számú csapata
 5. helyezés Belvárosi Általános Iskola V. számú csapata
 6. helyezés Kaposszekcsői Általános Iskola csapata

Gratulálunk a részt vevő diákoknak! Köszönjük a rendezvény lebonyolításában nyújtott segítséget a két főszervezőnek, Kisvárdainé Fábián Erika és Krommer Anita tanárnőknek, a részt vevő pedagógusoknak, technikai dolgozóknak, diákoknak! A rendezvényen készült képeket itt tekinthetitek meg.

 

A iskolánk részletes bemutatkozó diasorozata ide kattintva tölthető le.

Iskolánk bemutatkozó videója:

 • Loading the player ...